Ruim twee miljoen steentjes zijn er gebruikt om zestig dinosauriërs te kunnen bouwen. Die lading kwam vrijdagochtend in vier grote vrachtwagens aan op het terrein van de Fabrique. De meeste dino's zijn in één stuk vanuit Engeland aangevoerd. De grootste, de Tyrannosaurus Rex, wordt binnenkort in elkaar gezet. Vanaf 12 juli is de expositie te bekijken.

Verzekerd

Tim Lammers drentelt een beetje zenuwachtig tussen de vier vrachtwagens door. De beelden worden op een heftruck weggereden, maar de Triceratops is eigenlijk te zwaar en te groot. Met een grotere heftruck lukt het wel. De beelden zijn wel verzekerd, maar Lammers wil wel graag dat de beesten heel in de loods aan de rand van Utrecht komen. Het toeval wilde dat Lammers nog geen locatie had voor deze beelden en de eigenaar juist de ruimte had en iets zocht. ,,De expositie had ik al gehuurd en de locatie zou ik wel vinden. De Fabrique dus, waar normaal gekart kan worden.”

De expositie heeft de afgelopen maanden in Israël gestaan en verhuist na Utrecht naar Singapore. Nu zijn de beelden voor het eerst te zien in de Benelux. De beelden blijven tot 29 augustus in Utrecht. De beelden zijn heel divers en soms wel 5 meter breed en een paar meter hoog. De Tyres is zo groot. ,,Maar in werkelijkheid waren ze natuurlijk veel groter”, zegt Lammers.

Jurassic Park

Lammers is nu 36. In zijn jeugd waren de Jurassic Park-films een kaskraker in de bioscopen. Daar werden dinosauriërs gemaakt, maar die experimenten mislukten toen bezoekers werden aangevallen door de wilde beesten. ,,Dino’s blijft iets van alle tijden. Het is erg hot bij kinderen. Er zijn veel dinoshows overal in het land. Maar bovendien is de combinatie met steentjes erg populair. Wie heeft er nu niet met Lego gespeeld? Ik keek ook graag naar die televisieprogramma’s met Lego en ik was niet de enige. Er keken ongeveer een miljoen mensen naar.”

Lammers is eigenaar van Kibeco, Kinderbelevingsconcept. ,,We proberen levensherinneringen voor kinderen te creëren. Zeg maar leuke dagjes uit voor kinderen. Zo willen we in de tuin van Paleis Soestdijk een insectenexpositie op te zetten. Een educatief evenement. Wij hebben daarbij drie onderdelen: een bijzondere expositie, een bijzondere locatie die tot de verbeelding spreekt en we voegen een verhaal toe. Het verhaal van professor Diffeloor die al jaren bezig is om dino’s terug te brengen naar de wereld. Dat doet hij door het nabootsen van dino’s met speelgoed, in dit geval met steentjes. Kinderen kunnen hem daarbij helpen.”

Dino-experience

De kinderen krijgen een doe-opdracht door een woord te zoeken en een dino-laborant te zijn. Er is ook een speciale theatershow van een half uur met professor Diffeloor, een soort musical en die wordt vijf tot zes keer per dag gespeeld. We noemen het zelf een dino-experience.”

De dino’s huurde Lammers van een bedrijf in Engeland dat exposities van Lego maakt. ,,Officieel mag ik het woord lego niet gebruiken. Het bestaat 95 procent uit Deense steentjes en 5 procent niet. En het is geen Lego-evenement en ook niet gelieerd aan Lego. Dat woord willen we graag een beetje vermijden.”

Twee jaar geleden was hij in Engeland. ,,Daar waren ze bezig met het samenstellen van deze expositie. Ik heb hen toen gevraagd of ik deze beelden naar Nederland mocht halen. Ik vind het namelijk heel gaaf. Het was heel statisch, zestig beelden die niet bewegen. Daarom hebben we er een heel verhaal omheen gebouwd. We hebben alles zelf geproduceerd, maar alleen de beelden gehuurd.”

Het originele artikel vind je op de website van het AD Utrecht: https://www.ad.nl/utrecht/spannend-gezinsuitje-hier-spot-je-60-angstaanjagende-dinos-die-bestaan-uit-2-miljoen-legosteentjes~ae256ad6/