Hoe donkerder de hemel, hoe witter de vlokken. In de kruinen van de kale bomen langs de bunkerstrip op Vliegveld Twenthe sneeuwt het licht. Daaronder vertellen duizenden lichtobjecten, als metershoge lampionnen, een hartverwarmend verhaal. Twente Light is een betoverend lichtspektakel voor het hele gezin in pikdonker Twente.

Licht in de duisternis. In de donkere decemberdagen lijkt het een collectief verlangen. Daarom tuigen we kerstbomen op en steken we kaarsen aan. Het lichtspektakel Twente Light is in dat opzicht de overtreffende trap. Afgekeken van de Chinezen en nu voor het eerst te bewonderen in Twente.

Kibeco

Initiatiefnemer is Tim Lammers van Kibeco (Kinderbelevingsconcepten). Een creatieve duizendpoot die al eerder van zich deed spreken in Twente. In de zomer van 2019 liet hij in zijn Dino Park, eveneens op Vliegveld Twenthe, vijftig dinosaurussen bewegen en brullen. Vorig jaar organiseerde hij de zomerattractie Big Insects bij Natura Docet in Denekamp.

Lammers wil met zijn educatieve evenementen een levenslange herinnering creëren voor kinderen en hun ouders. Dat doet hij door een spannend verhaal te combineren met een bijzondere expositie op een unieke locatie. Vliegveld Twenthe is wat hem betreft zo’n plek, waar hij de ruimte heeft om zijn fantasie de vrije loop te laten.

Galjoenen

Het concept Twente Light spookt al een tijdje door zijn hoofd. Door corona kwam het er vorig jaar niet van. Geïnspireerd door de Chinese lichtfeesten, reisde hij twee jaar geleden naar Parijs om zo’n verlicht stripverhaal met eigen ogen te aanschouwen. ,,Ik was meteen verkocht, natuurlijk. Zoiets zag ik ook wel voor me in Twente. Samen met de mensen van Vliegveld Twenthe hebben we een plot bedacht en de verhaallijn gevisualiseerd. Kunstenaars in China hebben daar vervolgens lichtobjecten bij gemaakt. Galjoenen, dolfijnen, vliegtuigen, vlinders, paddenstoelen. In totaal enkele duizenden. Sommige zijn wel enkele meters hoog. Ze zijn gemaakt van staaldraad en daarna bespannen met doek in prachtige kleuren. Vergelijkbaar met Chinese lampions. Ze worden van binnenuit verlicht met ledlampen.”

Weerbestendig

De lichtornamenten staan opgesteld langs de bunkerstrip op Vliegveld Twenthe. Tim Lammers is er met vier mensen vijf weken druk mee geweest om ze in elkaar te zetten. „Ze kunnen gelukkig tegen een stootje en zijn weerbestendig. Dat moet ook wel bij een buitenevenement als dit.”

Droom van Sara

Gisterochtend voor zonsopgang was er een preview voor pers en genodigden. Ze wandelden in ongeveer een uur door een verlichte droom. Lammers: „Het is de fantasiewereld van de 9-jarige Sara, de hoofdpersoon in het beeldverhaal, die wegdroomt als haar opa vertelt over de bevrijding van Nederland en de Tweede Wereldoorlog. Ze ziet eerst de militairen, tanks en bommenwerpers waarover opa vertelde, maar daarna ook zebra’s en olifanten, bloemen en wolken. Nog nooit was de wereld zo mooi.”

Vrijheid

„Twente Light stond eigenlijk gepland voor 2020. Het verhaal symboliseerde ‘75 jaar vrijheid’. Nu is een jaartje bij gekomen. Het zij zo. Vrijheid is actueler dan ooit en het gebrek eraan is dagelijks voelbaar in tijden van corona. Het thema komt terug in zes werelden, waaronder een reiswereld, een onderwaterwereld een dierenwereld en niet te vergeten een snoepwereld, die mijn dochters het mooist vinden. Zelf ben ik erg gecharmeerd van een groot hert in prachtige kleuren, een beetje in de stijl van Dia de los Muertos in Mexico.”

Bittere pil

De droom van Tim Lammers viel vorige week vrijdag, toen wederom beperkende coronamaatregelen werden afgekondigd, bijna weer in duigen. „Dit is een spektakel in het donker. Overdag is er niks aan. Dus de lockdown van vijf tot vijf is een bittere pil voor ons. De opening die eigenlijk komend weekeinde zou zijn, hebben we daarom uitgesteld. We hebben nu voor 11 en 12 december en voor 18 en 19 december tickets beschikbaar voor de vroege ochtend, vanaf zeven uur. Bezoekers kunnen hier dan ook ontbijten. Koffie, thee, broodjes, muffins en fruit zijn dan bij de prijs inbegrepen. Ik moet zeggen dat dit vroege tijdstip, vandaag bij de preview, bij veel bezoekers in de smaak viel. Kinderen vonden het reuze spannend.”

Serieus geld

Toch hoopt Lammers vurig dat hij na 19 december ‘gewoon’ gasten kan ontvangen in de avonduren. „De kerstvakantie moet ons piekmoment worden. Het is spannend. Ook financieel. Je praat over serieus geld als de bezoekers wegblijven.”

Het originele artikel vind je op de website van de Tubantia: https://www.tubantia.nl/enschede/betoverend-lichtspektakel-in-pikdonker-twente-bunkerstrip-vliegveld-twenthe-in-lichterlaaie~a1d5f181/