Duizenden lichtobjecten, verspreid over zeven sprookjeswerelden. Na Dinopark Twente moet Twente Light het familie-uitje van het jaar worden. „Een jaar later dan gepland, maar we hebben er heel veel zin in.”

Meer dan een jaar stonden alle onderdelen in oude munitiebunkers en loodsen op vliegveld Twente opgeslagen. Vanwege de coronarestricties werd het Twentse lichtevenement een jaar uitgesteld. Eén keer werden alle onderdelen uit de opslagplaats gehaald, omdat er plaatsgemaakt moest worden voor de coronateststraat op Vliegveld Twente.

Liever niet terugblikken op coronajaar

Terugblikken op het coronajaar doet organisator Tim Lammers, bekend van Dinopark Twente en Big Insects, liever niet. Hij wil vooruitkijken en is blij dat het het lichtevenement dit jaar wel door kan gaan. Vol enthousiasme begon Lammers zaterdag samen met zo’n tien vrijwilligers met het uitpakken van alle lichtobjecten. „Dat was even schrikken. Ik heb de hoeveelheid flink onderschat”, grapt de organisator. Van een reusachtig piratenschip tot levensechte dieren: van alles is te vinden in de opslagruimtes op het vliegveldterrein.

Meer dan duizend onderdelen

Gewapend met een fel geel stanleymes scheurt Lammers de verpakking van één van de attributen af. Een kleurrijke paddenstoel komt tevoorschijn. Met de meer dan duizend onderdelen, die speciaal voor Twente Light in China zijn gemaakt, worden in totaal zeven sprookjeswerelden gecreëerd. Centraal in het verhaal staan de dromen van de 9-jarige Sara, die door haar opa over de oorlog wordt verteld. „We hebben het verhaal in eerste instantie geschreven voor 75 jaar bevrijding, maar we richten ons nu op vrijheid en het durven te dromen in het algemeen. Dat is van alle tijden en misschien door corona nog wel extra bijzonder geworden.”

„Moet je je voorstellen dat dit straks allemaal verlicht is, dat is toch betoverend”, zegt Marten Foppen, directielid van Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie (VTE), terwijl hij zich een weg langs de octopussen en snoephuisjes baant. Samen met Tim Lammers is hij initiatiefnemer van Twente Light.

Meer activiteiten in de regio

Lammers, die door heel Nederland evenementen houdt, werd benaderd door een Chinees bedrijf waar hij ook voor Dinopark Twente en Big Insects mee heeft samengewerkt. De locatie stond voor hem meteen vast: Vliegveld Twente moest het worden. „Een festival in mijn eigen regio houden blijft het leukst. De blije kindergezichtjes en enthousiaste ouders die mij aanspreken als ik over straat loop, maken het extra speciaal. Daarnaast is de locatie uniek.” Ook kan de regio volgens Lammers wel wat extra vermaak gebruiken. „Er zijn hier niet heel veel grootschalige evenementen gericht op gezinnen, maar de vraag is er wel.”

Toen Foppen over de plannen hoorde werd hij meteen enthousiast. ,,We proberen niet-alledaagse evenementen naar de voormalig militaire vliegbasis te halen. Een lichtevenement op deze schaal met eigen ontwerpen is nog niet eerder gedaan en juist dat maakt het uniek.” Een uitstapje naar Parijs, waar ook een lichtevenement werd georganiseerd, gaf uiteindelijk de doorslag. „Als kleine kinderen hebben we uren naar de lichtgevende objecten staan te kijken. Toen dacht ik: dat moeten we absoluut naar Enschede halen.”

Dinopark Twente en Big Insects groot succes

Dinopark Twente was met 35.000 bezoekers een groot succes. Ook Big Insects trok veel bezoekers. Of Twente Light net zo’n succes gaat worden, durft Lammers niet te zeggen. „Het aantal bezoekers van eerdere evenementen overtrof al mijn verwachtingen. Ik hoop dat we de 20.000 bezoekers halen. Maar kinderen en hun ouders een onvergetelijke dag bezorgen, dat is uiteindelijk het belangrijkste.”

Het originele artikel vind je op de website van de Tubantia: https://www.tubantia.nl/enschede/efteling-in-het-klein-twente-light-haalt-sprookjeswereld-naar-enschede~a7f2d738/